Sunday, March 31, 2013

iKhlaskan hati

lamanyer rasa tak bukak blog ni,,,emmm dulu mula2 excitedlaa..Kssr time untuk cikgu2 memg bz,,tapi blog takle lupa,,,asgmnt yg perlu disiapkan,,,hari ni nak kongsi entry mengenai Keikhlasan hati....Ikhlas ni pnting ...banyak mana amalan yang kita buat kalo tak ikhlas sia-sia ajela...
Bagi menilai keikhlasan hati sewajarnya kita perlu melihat seluruh kewajipan kita terhadap ALLAH terlebih dahulu.Sekiranya terdaptkekuranga,,berusahalah utk menmbah dan segerlah mencari jalan bagi mempertingkatkannya.

Perhatikan juga adakah semua larangan ALLAH kita lakukan ataupon tidak,?Apabila menyedariya kita diseru untukcepat2 bertaubat sebb kita tak tahu bila kita akan mati,,betul tak??ntah2 esok lusa,,grun rasayaaa,,,amalan tak banyak lagi,,dosa bertimbun2 nih..

Cuba nilai kembali kata-kata atau ucapan yang kita luahkan,,adakah selaras dengan kehendak agama.,,adakah kita menggunakan segalaa anggota badan yang dipinjamkan digunakan tujuan baik atau sebaliknyaa..??
Persoalan-persoalan ini perlu bagi menilai samada seseorg itu ikhlas dan taat ke atas apa yang dilakukannya.ADA KEMUNGKINAN apa yg dilakukan  hanya untuk mendapat sanjungan atau terpaksa menjaga hati orang lain.

Sehubungan itu...ALLAH telah menjelaskan.:
"Sesungguhnya kami akan menanyai umat-umat yang telah diutus rasul-rasul kepada mereka dan sesungguhnya kamiakn bertanya kepada rasul-rasul kami.Kemudia kami akan khabarkan kepada mereka apa-apa yang telah mereka lakukanm sedangkan kami mengetahui(keadaan mereka),dan kami sebenarnya tidak jauh dari mereka." (Surah Al-A'raf ,ayat 6-7)

Maka setiap apa yang kita lakukan perlu niat yang betul,,jika niat salah,,cepat2 perbetulkan dan cuba menjadi orang yang IKHLAS,,INSYAALLAH

Semoga kita menjadi kesayangan Allah dan Rasul..Buku rujukan IBNU QAYYIM ALJAUZIYAH.