Wednesday, July 24, 2013

Sejuk Hati,

Bila melihat anak dara juga anak remaja pergi ke masjid,,sejuk rasa hati,,,bukan seng nak tgk golongan ni berjemaah..sush sgt,,,sejuk hati ibu mengandung,,,alhamdulillah,,,semua wanita inginkan lelaki y soleh ingat agama sebb bole membimbing diri kelak,,begitu si jejaka mereka juga inginkan seorang wanita yang tiinggi agamanya yg boleh mendidik zuriat mereka,,,hidup ini byk cabarannya,,,kdg2 kita nak mengejar dunia..kdg2 akhirat kita lupa,,,dunia akhirat perlu seimbang,,ak juga seperti insan lain,,selalu berdoa untuk memiliki pasgn y baik,memahami,,ada agama,,bertanggungjawab,setia,,,itu basic yg pentg,,,mari kawn2..kita berdoa untuk mendpt pasangan dan zuriat yang soleh dan solehah..amin..

Antara2 ciri2 suami soleh :
1.Suami yang taat dalam melaksanakan perintah serta meninggalkan larangan Allah dan RasulNya dan dapat pula membimbing isterinya
2. Suami yang mampu memberikan nafkah sama ada zahir ataupun batin
3. Suami yang sedia memberikan nasihat, bimbingan , dorongan , didikan dan ajaran dalam melaksanakan tugas serta tanggungjawab rumah tangga dan juga terhadap Allah S.W.T.
4. Suami yang bijak dalam menyelesaikan permasalahan isteri yang timbul bersama tetangga atau sebagainya.
5. Suami yang dapat memberikan perhatian dalaam hal keselamatan, kebajikan dan kesehatannya.
6. Suami yang dapat menyediakan tempat tinggal, pakaian dan makanan yang sempurna sesuai kemampuannya
7. Suami yang penyabar dan tidak mengggunakan kekerasan dalam menyelesaikan sesuatu masalah atau untuk mendapatkan sesuatu.
8. Suami yang tidak cemburu buta tanpa asas terhadap isterinya yang mana boleh merusak keutuhan rumah tangga mereka.
9. Sentiasa memberikan kasih sayang, dan pergaulan yang baik terhadap isterinya.
10. Suami yang sentiasa menjaga rahasia isterinya dan tidak diberitahukan kepada orang lain.
11. Suami yang ikhlas dan jujur serta dapat menepati janji terhadap isteri dan anak-anak.
12. Suami yang menjauhkan diri dari perbuatan maksiat seeprti meminum minuman keras, berjudi, berzina, menipu, mencuri dan sebagainya.
13. Suami yang dapat memberikan penjagaan dan perhatian yang baik terhadap isterinya. Penjagaan ini meliputi semua hal termasuk kehormatannya.
14. Suami yang bijak memahami perasaan dan hati isteri dengan perbuatan atau perkataan, jangan biarkan dirinya dalam keadaaan bersedih.
15. Suami yang sentiasa mengutamakan kebersihan diri, zahir dan batin.
16. Suami yang menahan dirinya dari bergaul secara bebas dengan wanita lain.

No comments:

Post a Comment